işkembe nasıl temizlenir


İşkembe nasıl temizlenir? İşkembe temizlemenin çeşitli yolları var. Bu yolardan bazıları şunlar; işkembe makinesi ile işkembe temizleme, elle doğal yollardan işkembe temizleme ve yine elle kostik ve kireç gibi maddeler kullanarak işkembe temizlemedir. İşimiz evde ve elde işkemebe temizlemek olduğuna göre, herhalde makine alıpta işkembe temizlemeyeceğiz. Geriye kaldı, kostik ve kireç işi, bu madelerinde sağlığımıza uygun olmadıklarını düşünürsek, geriye doğal yollardan elle işkembe temizlemek kaldı.

İşkembe neden veya niye temizlenir? İşkembe hayvanın midesidir ve ortamı bayağı karışıktır. İşkembe, içerisindeki besinleri öğütmek için iç yapısı dağlar ve ovalar gibi engebelidir. İşte o engebeli iç yüzey, işkembenin iç zarıdır ve işkembeye yapışıktır. Bu zarı soymadan, yani temizlemeden işkembeyi yemek zor ki zor. İşkembeyi temizlemekteki esas amaç, o zarı temizlemektir. İşkembenin içinde ki o zar, ya kazıyarak çıkar; ya da doğal yolları kullanarak çıkar. Birazdan o kunu ile ilgili bilgi vereceğim.

İşkembe elle nasıl temizlenir? Sabahdan beri işkembeden bahsediyoruz da, hangi işkembe olduğunu söylemiyoruz. Söyleyelim, yazdığım her şey dana işkembesiyle ilgili. Çünkü, en çok tüketilen işkembe dana işkembesidir. Dana işkembesiyle bir sürü yemek yapılır. Şükürler olsun, ne işkembesi olduğunu şimdi biliyoruz. Diyelim ki, kurban bayramında (tek başınıza, ya da ortaklarla) dana kurban ettiniz. Ortaklar işkemebeyi size bağışladı, hoş işkembe de parçalanıp bölüşülmez ya. Olsun, işkembe size kaldı. Bu işi de bilmiyorsunuz, işkembeyi nasıl temizlersiniz.

İşkembeyi doğal yollardan temizlemek en kolay yöntemdir. İşkembeyi kendisine temizletip, artanlarını siz ortadan kaldıracaksınız. Bu da şöyle; işkembeyi dananın karnından çıkardıktan sonra içini boşaltmadan büyük bir naylon torbaya koymak ve ağızını bağlamak ve ardından bir gün bekletmek. Yani sabah kurbanı kestiniz ve işkembeyi naylon torbaya koydunuz, diğer gün işkembeyi torbadan çıkarın ve içini boşaltın ve su tutun. Elinize mutfak eldiveni geçirin ve işkembenin içindeki o pütürlü yüzeyi parmaklarınızla çekin. Göreceksiniz ne kadar kolay temizlendiğini ve soyulduğunu.

İşkembenin içini, yani iç zarını temizledikten sonra bol sıcak su ile altı, yedi defa yıkamanız gerekir, zaten baktığınızda anlarsınız. Sıcak su ile yıkama işini bitirdikten sonra, bol soğuk su ile iyice durulamanız gerekir. Bu işleri yaptıktan sonra, geriye işkembeyi haşlamak kalır. Kardeşim, benim o kadar zamanım yok. İlla, işkembeyi kurbanı kestiğim gün temizlerim diyorsanız, onun da kolayı var. O da şöyle: Büyük bir kazana veya tencereye su koyun, kaynaya dursun. Siz de, işkembenin içini boşaltın ve bol su ile içini pirupak yapın.

Ardından kaynayan suyun içine işkembeyi atın ve bir süre işkembe kaynar su içinde  (ara sıra karıştırarak) iç tarafı yumuşayıncaya kadar tutun. Sakın ha! tencerenin içinde işkembe varken suyu kaynatmayın, bu olmayacak bir şey. İşkembenin içi iyice yumuşayıca işkembeyi tencereden alın ve uygun bir yerde bıçakla işkembenin içini bir güzel kazıyın. Buna karın kartlamak denir, siz de öyle yapın. Ne ise.. İşkembe temizleme işiniz bitince, musluk altında işkembeyi adam akılı yıkayın ve süzün. Sonrası ne yapacağınızı bilmiyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

düdüklüde kelle nasıl pişirilir

dana dili nasıl pişirilir

evde fırında kelle pişirme

dana yanağı nedir